Zondagsopenstelling in Sliedrecht is verruimd, daar heeft de VVD voor gezorgd.

De feiten op een rij


Vanaf 1 november 2022 mogen en kunnen winkels ten noorden van de A15 ook op zondag hun deuren openen. De winkelier heeft de gelegenheid om elke zondag van het jaar haar deuren te openen. Er is geen aparte ontheffing nodig voor de winkelier. De winkelier mag zelf bepalen of de winkel opengaat en hoe vaak dat is. 

 

Sinds eind jaren negentig kent Sliedrecht ten noorden van de A15 een openstelling op zondag voor de detailhandel, zoals de woonboulevard, Intratuin en Praxis. In eerste instantie is toen in 1997 de verordening voor winkeltijden ingesteld met de mogelijkheid om de winkeldeuren op 12 zon- & feestdagen te mogen openen.

 

Tijdens de coalitie-onderhandelingen van 2018 heeft de VVD een forse verruiming van de zondagsopenstelling ten noorden van de A15 ingebracht. Tijdens de onderhandelingen kwamen we toen niet verder dan de feestdagen die niet op een zondag vallen (zoals 2e Paasdag en Hemelvaartsdag) niet mee te laten tellen in de som van 12 zondagen. Effectief kwamen er dus 3-4 zondagen bij, afhankelijk of Kerstmis in het weekend viel. Dat was voor VVD echt te weinig en zijn toen uit de onderhandelingen gestapt en in de oppositie gegaan.

 

Met de onderhandelingen van 2022 heeft VVD opnieuw verruiming van de zondagsopenstelling ingebracht bij de coalitie-onderhandelingen en zijn we tot een akkoord gekomen om de zondag vrij te geven voor de winkeliers. We kunnen zeggen dat na ongeveer 25 jaar de winkelier de volledige vrijheid heeft gekregen om zelf te bepalen om op zondag open te gaan.

Wij zijn daar bijzonder blij mee!


Enkele misverstanden willen we wegnemen.

Dat de supermarkten door de VVD niet goed kan concurreren, want een behoorlijke groep inwoners van Sliedrecht doet in de omgeving inkopen bij supermarkten op zondag”. Op voorstel van de VVD is afgesproken dat de economische gevolgen van de zondagsopenstelling in omliggende plaatsen onderzocht gaan worden. Dat doen we in deze collegeperiode. Met de uitkomsten kan in de volgende coalitieperiode aanpassingen worden gedaan aan de zondagopenstelling voor supermarkten. Overigens concurreren supermarkten niet tussen verschillende gemeenten. Ze concurreren onder elkaar binnen een kleinere afstand, neemt niet weg dat supermarkten in Sliedrecht hier last van hebben.

Daarom heeft de VVD gezorgd voor een onderzoek en de uitkomst op tafel te leggen bij onderhandelingen in 2026.

 

Zoals in het hoofdlijnenakkoord 2018-2022 staat beschreven, is de verruiming van de zondag bedoeld om de woonboulevard concurrentiekracht te geven. Zij concurreren immers tegen andere woonboulevards. Dit is veel breder dan regionaal en tot op landelijk niveau. Concurrentiekracht is niet alleen de openstelling voor winkelend publiek, het is meer. Andere woonwinkels kunnen zich nu ook in Sliedrecht vestigen, wanneer de zondagsopenstelling voor hen belangrijk is. Op deze manier krijgt de woonboulevard dus meer continuïteit en dus ook meer concurrentiekracht.

Daar heeft de VVD voor gezorgd!

 

Het is natuurlijk onzin dat de VVD voor nu een tweespalt of splitsing in het dorp heeft gezorgd, met deze laatste aanpassing van de verordening winkeltijden. De winkels ten noorden van de A15 mochten al (sinds 1997) op enkele zondagen de deuren openen. Feit is dat het aantal van 12 zondagen is verruimd naar alle 52 zondagen van het jaar.

Daar heeft de VVD voor gezorgd!